Gravsten

tt resa en gravsten eller annat minnesmärke över någon som har levt är en gammal tradition. En gravsten kan berätta en historia om den som ligger i graven eller bara med namn bekräfta vem som är gravsätt. Innan en gravsten eller annat minnesmärke får resas på graven skall det godkännas av Kyrkogårdsförvaltningen.

Valet av gravsten och utförandet är personligt. Beroende på vilket material, färg och form som väljs varierar uttrycket från sten till sten. Oavsett vad ni väljer så finns det vissa kriterier som är bra att känna till gällande på era val påverkar framtida underhåll samt hur stenen kommer att se ut vid torrt respektive vått väder.

Det finns fördelar och nackdelar med alla val så i slutänden är det upp er som kund att välja den kombination som passar era önskemål bäst.

Som inspirationskälla inför valet av gravsten kan ni läsa skriften ”Stenar berättar”. Att åstadkomma en sten som berättar en historia behöver varken vara en fråga om stor skaparkraft eller slöseri med pengar. Välkommen in och hämta ditt exemplar hos oss.

Vi samarbetar med följande stenleverantörer

Söders stenhuggeri

Abraham och Svahns stehuggeri

Gravsten i glas – Modernt alternativ till traditionell gravsten

Nu finns ett nytt och mycket vackert alternativ till den vanliga gravstenen – en glasgravsten i egen design. En fantastiskt vacker gravsten i glas som fångar och reflekterar ljuset under dygnets olika skiftningar, på ett sätt som en traditionell gravsten inte gör.

Glaset är transparent och låter sol och skugga spela över ytan på ett mycket effektfullt sätt.

Glasgravstenen upplevs som ljus och lätt där den står på begravningsplatsen. Motivet år ljusbeständigt och är lika vackert från båda sidor.

Alla glasgravstenar tillverkas i Glasriket

Glasriket i Småland är centrum för design och tillverkning. En vanlig gravsten i glas väger 35 kg och mäter 50 x 70 cm. Det finns redan många färdiga motiv och former att välja mellan.

Det är också möjligt att ta fram en gravsten i egen design, i samarbete med skickliga formgivare och hantverkare.

Vi erbjuder dessa vackra och unika glasgravstenar genom vår samarbetspartner
Glasgravsten Sweden AB.

QR-kod på gravsten

Med hjälp av en QR-kod och en smartphone kan man direkt vid graven besöka den avlidnes digitala minnessida på nätet. Produkten som kallas QR-bricka kan du beställa genom oss och den kommer hem till dig med posten. Via en app scannar man av streckkoden med telefonen och kommer då direkt till en webbsida, en film, en minnessida eller ett fotokollage. QR-brickan klistras fast på gravstenen med ett speciallim som inte skadar stenen och den går också lätt att få bort. Den är dessutom liten och diskret och stör inte gravstenens övriga dekorationer. Beställ QR-brickan här >>>